''
Ga terug naar overzicht

LEGO? SERIOUSLY?

Jij en ik verliezen deze week 31 uren door onproductieve meetings op het werk! Beangstigend, vind je niet? Gebrek aan betrokkenheiden onveilig psychologisch klimaat zijn de grootste oorzaken. En daar valt iets aan te doen door (je leest het goed) met LEGO blokken aan de slag te gaan.

​Ongeacht de doelstelling van je meeting kan LEGO® SERIOUS PLAY® een saai of demotiverend overleg omtoveren tot een bevlogen en constructieve bijeenkomst. Ik hoor je denken: “Met blokjes spelen?” Ja en nee. Er zijn blokjes, deelnemers en fun. Maar… er gebeurt wel veel meer dan dat.

Psychologische veiligheid en inzicht in andere perspectieven door te bouwen

LEGO® SERIOUS PLAY® is een oplossingsgerichte methode die helpt om antwoorden te vinden op complexe vraagstukken die zich in jouw onderneming voordoen. Met andere woorden vraagstukken waarvoor geen pasklaar antwoord bestaat.  Door met LEGO constructies te bouwen en daarbij verschillende scenario’s uit te werken, krijgen de deelnemers beter zicht op onderlinge relaties en de dynamieken die spelen. De tastbare LEGO-constructies faciliteren namelijk het delen van ideeën en het doen van suggesties. Ze lokkenopen communicatie uit.   Tijdens het proces waarin de groep samen bouwt en spelenderwijs uitwisselt, ontstaan een sterk groepsgevoel en inzicht in elkaars perspectieven. Een sessie LEGO® SERIOUS PLAY® creëert dus psychologische veiligheid, een noodzakelijke voorwaarde die high-performing teams in staat stelt te innoveren en met verandering om te gaan.

Bovendien worden deelnemers zich al spelend (opnieuw) bewust van de kracht van hun eigen verbeelding, wat hen aanmoedigt om verschillende scenario’s die zich in hun professionele contexten voordoen, innovatiever en creatiever te verkennen. De deelnemers ervaren bovendien dat de thema’s die in de onderneming spelen op tafel komen. Ze zijn beter in staat perspectieven van collega’s te begrijpen én eigen ideeën en opvattingen op een doeltreffende manier over te brengen.

Wanneer is LEGO® SERIOUS PLAY® een meerwaarde?

​De methode kent heel wat toepassingsmogelijkheden gaande van HR-onderwerpen op individueel, team of organisatieniveau, design thinking, tot SCRUM, innovatie, productontwikkeling en strategie.  Het lijstje is hiermee nog niet klaar.  Maar ondanks dit brede spectrum hebben ze enkele dingen gemeenschappelijk:

  • Percectieven bekijken – Vraagstukken waarvan de oplossing niet zo voor de hand ligt. Fases waarbij je nood hebt aan verschillende perspectieven die invloed hebben op de oplossing. Want er bestaat niet zoiets als ‘de enige waarheid’.
  • Psychologische veiligheid – Het is niet vanzelfspreken om tijdens scharniermomenten een kader te scheppen waar elke deelnemer open uitkomt voor zijn visie en ideeën. In deze setting met de blokken, creëren we een veilige barrière om je ideeën onbevreesd te uiten,  om op een open, niet-bedreigende manier zaken bespreekbaar te maken in je team of tussen teams.
  • Hard fun: LEGO Serious Play is een speelse, plezierige (fun) manier manier om doelgericht (hard) te werken. Wees maar zeker dat hier de boodschappen beter blijven plakken dan post it notes (die trouwens na een tijd altijd op de grond vallen :)

Maak kennis met Per, de uber-trainer

​Ik haalde het certificaat van LEGO® SERIOUS PLAY® facilitator in 2016 en faciliteer sindsdien LEGO® SERIOUS PLAY®-workshops in diverse contexten. In deze video vraag ik de Deen Per Kristiansen, bij wie ik zelf mijn training volgde, zijn visie op en ervaring met LEGO® SERIOUS PLAY®.

Meer weten?

Wil jij aftoetsen wat LEGO SERIOUS PLAY voor jouw organisatie kan betekenen? Klik hier voor meer informatie of geef me een seintje via sofie@sowegrow.be . Ik geef graag tekst en uitleg bij een kop warme koffie! ​ (1) HR Business review (24/08/2017)
(2) Britt Andreate – Wired to resist – https://www.amazon.com/Wired-Resist-Science-Driving-Success/dp/0997354739

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hungry for more?

Honger is niet plezant. Tijd om daar iets aan te doen. Schrijf in op de nieuwsbrief en voed je brein met smaakvolle updates.