''
Ga terug naar overzicht

ATD conferentie:Tomorrowland voor L&D?

Afgelopen lente (2015) nam ik deel aan de ATD International Conference. Dit is een jaarlijks event met professionals uit de wereld van learning and developement.  Voor mij de eerste deelname en toegeven….ik was best onder de indruk. Overweeg jij te gaan? Ik geef je mijn ervaringen mee.

Op blogs lees ik wel eens dat ‘elke zichzelf respecterende L&D professional hier naartoe moet gaan’. Straffe uitspraak! Is dat wel zo?  Ik durf het met een knipoog te vergelijken met het ‘Tomorrowland voor L&D’s’. Jammer genoeg geen DJ set op het vliegtuig. Ook bloemenkransen en bodypainting ontbraken. En tóch zie ik overeenkomsten:

Het is groots

De ATD International conference is een goed geoliede machine met de nodige marketing, toeters en bellen. Tijdens de 4 dagen worden voor 10.000 deelnemers 300 workshops gegeven. Dat zijn grosso modo 50 sessies op hetzelfde moment.  Een mens moet dus keuzes maken met de nodig keuzestress. Een gouden tip: houd steeds een 2e keuze-workshop achter de hand. Blijf je op je honger zitten? Dan is opstaan en buitenlopen tijdens de workshop dik ok en sociaal aanvaard.  Time is money: dit evenement is té breed en te duur om je tijd te verdoen met dingen die je niets bijbrengen. Zou je op Tomorrowland even snel van podium kunnen veranderen? Moeten we eens testen!

The partyzone

The ‘party’ zone: Orlando Convention center

De ATD partyzone,  ofte onze  ver-edelde wei,  is letterlijk groot! De ATD-app geeft precies aan welke sessie waar doorgaat. De geïntegreerde plattegrond helpt je te oriënteren.  Het scoutsmeisje in mij kwam opnieuw naar boven!

Met een stappenteller in onze iPhone, kwamen we er achter dat we dagelijks gemiddeld 8,5 km aflegden om van de ene zaal naar de andere te tjokken, koffie halen ,expo bezoeken, snuisteren in de boekenwinkel enzovoort.  Het was dus zeker ook goed voor onze fysiek.  Beweging houdt ons brein fit, toch?

Sterke affiche

De affiche getuigt van 400 sprekers, verspreid over een tiental thema’s zoals leertechnologieën, leiderschapsontwikkeling, de werking van het brein enzovoort.  Ze zijn door een strenge pre-selectie gegaan. Hoewel spreektijd voorbehouden is voor de happy few waren niet alle sessies even waardevol. Een Nederlandse collega citeerde een 60-30-10 verhouding; “60%= van de sessies zijn zonde van de tijd, 30%=interessant en 10%=fantastisch” Voor mij persoonlijk was die verhouding iets positiever gekleurd.

Grote ‘kleppers’ binnen het L&D wereldje zoals Ken Blanchard,Jane BozarthKirkpatrickAndre Vermeulen,…zijn aanwezig.  Als één van hen dan al eens in ons Belgenlandje opduikt, wordt er maanden op voorhand veel buzz rond gemaakt en is en zitje niet goedkoop. Op het ATD…zitten ze gewoon samen; soms in het publiek als deelnemer, soms achter hun (DJ) set. Dat noem ik ‘efficiënt’ bijtanken. Maar tevens een dilemma: ga je luisteren naar de bekende goeroes of sluit je aan bij onbekende nobelen?

Brian Melvin: een pareltje op ATD2015

Het verhaal van de goeroe ken je meestal al. Ga ik dan nog naar hun sessie, eerder voor het charisma? Want op zich is dat wel een hele beleving. Of volg je minder bekende pareltjes in de hoop iets nieuws te ontdekken? Kiezen is verliezen! Ik ging meestal voor de tweede optie. De sessies van Brian Melvin (visual storytelling), Karl Kapp (gamification), en Art Kohn (werking van het brein) inspireerden me om vandaag aan de slag te gaan.  In de komende blogposts laat ik je graag mee ontdekken!. 

One world-Same Passion

Wat geeft het als je 10.000 mensen van over de hele wereld met dezelfde passie samen zet? Juist, vonken!  Interessante discussies, aha-erlebnissen, nieuwe inzichten maar even goed het gevoel dat-ik-eigenlijk-goed-bezig-ben en tegen dezelfde dingen aanloop als pakweg mijn Mexicaanse collega.  Ook binnen de Belgische delegatie werden professionele vriendschappen gesloten. Er werd gedeeld, geïnspireerd en ‘leermomentjes’ uitbundig gevierd.  

Visitekaartjes van deelnemers
De Belgische delegatie ATD2015

Het prijskaartje

Tomorrowland is niet goedkoop. Deze bijeenkomst ook niet.  De conferentie wordt steeds in de Verenigde Staten georganiseerd. Dus komen er naast de toegangsprijs ook een vlucht en hotelkosten bij.  Als je aansluit de belgische delegatie (via het VOV Lerend netwerk), kan je intekenen aan een reductieprijs. Reken voor de all-in tussen $3000 en $3500

Wat brengt het op?

“Sofie, wat heeft die uitstap nu eigenlijk opgebracht?”

Enerzijds een oververhitte hersenpan en diepe wallen ;)

Daarnaast een rugzak met kant-en-klare technieken waar je onmiddellijk mee aan de slag kan. Ook heel wat inzichten van domeinen die ik minder kende (onbekend maakt onbemind?).
Trends, discussies, toekomstscenario’s die helpen om kritisch te blijven en zaken in perspectief te plaatsen. Verder hou ik er een interessant netwerk aan professionals aan over dat zelfs vandaag nog steeds uitwisselt. 

En tot slot…misschien voor mij persoonlijk nog de grootste opbrengst…het geeft me een enorme boostgoesting, vuur en passie gegeven om het beste van mezelf naar boven te halen om anderen te laten groeien! Toegeven, dit is moeilijk uit te drukken in harde valuta. Maar medewerkers met een geweldige drive die professioneel in hun flow zitten, zijn goud waard!
Interesse om meer te weten over de volgende ATD international conference? Hou dan zeker de website van ATD en het VOV in het oog. Misschien is er volgend jaar wél een DJ set op het vliegtuig voor nog meer Tomorrowland gevoel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hungry for more?

Honger is niet plezant. Tijd om daar iets aan te doen. Schrijf in op de nieuwsbrief en voed je brein met smaakvolle updates.