''
Ga terug naar overzicht

Agile L&D bij Starbucks: gluren bij de buren

De agile-aanpak bij de learning en development afdeling van Stabucks​Komen termen zoals ‘agility’- ‘wendwaarheid’ in het  Nederlands- (*) en ‘lean’ ook steeds meer op jouw radar?   Binnen product development en IT afdelingen hebben ze hun plek al verworven, maar voor HR blijven ze vaak onbekend en onbemind.  Wat is lean ? Wat is dan het verschil met agility? Is het een proces of methodologie?

​Meer nog, is agility enkel toepasbaar bij product ontwikkeling en IT projecten? Neen!
Kunnen we er mee aan de slag binnen Learning en Development? JA!

​Met bovenstaande vragen in het achterhoofd volgde ik op het ATD congres in Atlanta heel gericht twee workshops. Ik wilde weten hoe bedrijven het zogezegde exclusiviteitscontract tussen agility en IT-processen doorbreken door het succesvol in te zetten binnen HR projecten. Want ik zag de vertaalslag nog niet gebeuren op L&D afdelingen.

De eerste sessie die ik volgde was die van Torrance learning. Zij ontwikkelden ‘LLAMA’ hetgeen staat voor  “Lot Like Agile Management Approach”. Ze gingen in op de principes van agility, maar maakten niet echt een brug naar een concreet voorbeeld binnen HR. Hoewel ik niet twijfel over de knappe dingen die zij verwezenlijkte , kon de dame mijn aandacht niet houden.  

Later volgde ik een sessie van Starbucks Coffee die wél top was. Tijdens de sessie deelden de 2 ‘learning officers’ hoe zij met vallen en opstaan de principes van lean en agility hebben vertaald naar hun aanpak in het uitwerken van leeroplossingen.  Ook de impact op de werking en jobinhoud van de HR medewerkers kwamen aan bod. 

​In het VLOG-bericht hieronder kan je hen aan het woord horen.

Deel je ervaring!

Hoewel er op management sites veel buzz rond de aanpak bestaat, blijft het op HR vlak verdomd stil. Ik geloof erg dat deze aanpak learning professionals kan helpen leeroplossingen sneller en beter uit te werken. Zelf probeer ik de vertaalslag te maken, maar blijf wel op vragen stoten. In welke mate gaat jouw organisatie al aan de slag met (stukjes) van het lean principe? 
Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze hier door commentaar achter te laten.​Ging het te snel voor jou en wil je de begrippen ‘lean’ en ‘agility’ beter begrijpen ?
Zap dan even terug naar dit blogbericht.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hungry for more?

Honger is niet plezant. Tijd om daar iets aan te doen. Schrijf in op de nieuwsbrief en voed je brein met smaakvolle updates.