''

LEGO® Serious Play®

You can learn more about a person in an hour of play than you can from a lifetime of conversation

Plato

Wat is Lego Serious Play?

Spelen met legoblokken voor volwassenen! Het klinkt erg speels, maar het is een onderbouwde leermethode die werd ontwikkeld door LEGO en de IMD Business School in Lausanne (Zwitserland). Ze is gebaseerd op recente kennis over systeemdenken, neurowetenschappen, strategie en gameontwikkeling.

Wanneer deze leervorm gebruiken?

Wanneer je op zoek bent naar een effectieve oplossing voor een complex probleem waar geen goed of fout antwoord voor bestaat.

Hoe verloopt een LEGO® Serious Play workshop?

Deelnemers krijgen één gerichte vraag of uitdaging voorgelegd. Iedereen bouwt vervolgens zijn antwoord aan de hand van tastbare 3D modellen. Deze kleurrijke bouwwerken worden vervolgens gedeeld met de rest van de groep. De facilitator en de andere deelnemers stellen hierop verhelderende vragen, delen nieuwe inzichten én benoemen onderlinge verbanden. Er worden lastige kwesties aangekaart en verschillende opties naar voren geschoven. Stap voor stap ‘ontdekken’ ze de oplossing waar ze samen naartoe werken.

Wat maakt deze workshop zo sterk?

  • Niemand kan het gesprek domineren. Elk individu deelt zijn kennis, mening en inzichten. Ook de stillekes in de groep. ;-)
  • Een complex onderwerp wordt vanuit meerdere perspectieven bekeken. Je ontdekt samen het grotere geheel en verkent alle mogelijkheden voordat er naar een oplossing wordt toegewerkt.
  • Het zorgt ervoor dat gesprekken op een constructieve manier plaatsvinden. Letterlijk. Je bouwt samen naar een oplossing toe.
  • Beslissingen worden door de hele groep gedragen, ook als niet elk individu 100% achter elk element ervan staat. Je wordt gestimuleerd om je werk en activiteiten in perspectief te plaatsen ten opzichte van je volledige werkomgeving.
  • Je boodschap blijft extra goed plakken door het gebruik van metaforen, storytelling en verbeelding.

Schakel Lego Serious Play in wanneer je…

  • Een communicatiecultuur bespreekbaar wilt maken. Zo organiseerde ik onlangs een sessie bij een multinational. De deelnemers werkten vanuit verschillende vestigingen én hiërarchische lagen. De workshop was een echte eye opener! Is dit de impact van onze communicatie op elkaar?! Time for change! Nadien gingen ze aan de slag met een praktisch actieplan.
  • Twee afdelingen nauwer wilt doen samenwerken (als voorloper van een groter changeproject). Wat verwacht iedereen van zo’n samenwerking? Waar rekening mee houden? Aan het eind van de workshop ging de groep naar buiten met een gedeelde visie rond hoe ze dit in de praktijk zien werken.
  • ‘Opgelegde’ bedrijfswaarden wil vertalen naar de werkvloer. Tijdens een workshop viel het op dat iedereen zijn eigen betekenis gaf aan de waarde ‘ondernemerschap’. Stap voor stap werden de visies gealigneerd en tegen het einde werkte het team een lijst van gedragingen verder uit.
  • Samen een toekomststrategie wilt uitdenken. Zo deed ik een workshop met een ingenieursteam van een Nederlandse drinkwatermaatschappij. Ze wilden zich klaarstomen voor de verdere liberalisering van de markt. Tijdens de sessie deelden ze inzichten over de ‘huidige situatie’ vs de ‘toekomstige situatie’. Waar willen we voor gekend staan? En hoe werken we hier dan concreet naartoe? Daar ging de workshop over!
  • High potentials wilt ondersteunen in hun groeitraject. In het kader van een promotiegolf bij de federale overheid organiseerden we een sessie waarbij deelnemers hun persoonlijk ontwikkelingsplan verder verfijnden. Waar nog verder in groeien? In welke mate nemen ze zelfleiderschap op? Hoe kan de organisatie hen nog verder hierin ondersteunen? etc.
  • … Er zijn enorm veel onderwerpen waar we mee aan de slag kunnen! Let’s have a chat! :-)

Concreet

Duurtijd en groepsgrootte

Elke workshop is uniek en wordt op maat van jouw vraag en situatie gemaakt. De duurtijd van de workshop is afhankelijk van de complexiteit van je vraag. Dit varieert van 4 uur tot 2 dagen.

Om de kwaliteit te bewaken werken we bij voorkeur met groepen van 6 tot 10 personen. Want geef toe, om écht actief te luisteren en diepgaande gesprekken te voeren, zit je beter met een beperkte groep aan tafel.

Heb je toch meer deelnemers? Dan werken we in parallelle sessies.

En wat met grotere groepen(> 50 personen)? Dan gaan we eerder over naar verkennende workshops. Wat mogelijk is, hangt echter sterk af van je specifieke situatie. We bespreken dit vooraf met een koffietje erbij! ;-)

Materiaal: kopen of huren?

Ik breng het LEGO®-materiaal voor je mee. Je kan er voor kiezen om de blokjes aan te kopen of te huren. Het voordeel van een aankoop, is dat je de modellen gemonteerd kan bijhouden of het materiaal hergebruiken. Wanneer je de lego mockups na de workshop een zichtbaar plekje geeft op jullie kantoor, blijft het onderwerp ook na de sessie een stuk langer plakken! 

Benieuwd of dit iets voor jullie kan zijn?

​Stuur me snel een berichtje  voor meer informatie!  

Pssst… Benieuwd welke ‘officiële’ expertise ik allemaal op zak heb?

‘T is niet om te stoefen maar als leerexpert leer ik ook graag bij. ;-) Hierbij een overzichtje van de belangrijkste certificaten die ik trots op m’n naam mag spelden. Klik snel door en kom te weten op welke manier ik deze dagelijks inzet bij m’n klanten!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hungry for more?

Honger is niet plezant. Tijd om daar iets aan te doen. Schrijf in op de nieuwsbrief en voed je brein met smaakvolle updates.