''
Ga terug naar overzicht

140 collega’s bouwen hun verhaal met LEGO® SERIOUS PLAY®

Essent is een organisatie die sterk gelooft in creatieve leeroplossingen om innovatie te laten ontstaan. Het element ‘play’ vormt in 2017 dan ook expliciet een rode draad bij in heel wat teamactiviteiten.

Vecht jij ook wel eens tegen de namiddagdip zo vlak na de lunch? En als je daarenboven al van 9u ‘s ochtends intensief samenwerkt op een strategische dag, is het een flinke uitdaging om om 14u al je energie en ideeën nog eens boven te halen. ​

​Een tijd geleden contacteerde energieleverancier essent.be mij met de vraag om een workshop te begeleiden op die bewuste strategische dag. De missie en visie zou dan worden verduidelijkt en de 140 aanwezigen werden uitgenodigd deze te vertalen naar de prakijk.  ​

Ingrediënten = play + creativiteit + anti-middagdip

​Play + creativiteit + anti-middagdip : eigenlijk waren hiermee ingrediënten aanwezig voor een sessie LEGO® SERIOUS PLAY®.  Bij LEGO® SERIOUS PLAY®, we noemen het vanaf nu LSP, gaan we met de blokken aan de slag om onze ideeën vorm te geven en te delen met anderen. Ik schreef er al over in eerdere blogberichten .​

Toegegeven, in deze omstandigheden is zulk een workshop een uitdaging. Zeker als je weet dat we bij LSP normaal gezien met groepen van maximaal 12 personen aan de slag gaan. Een reguliere workshop duurt 3 uur tot 2 dagen en gaan we behoorlijk diep in de inhoud.  Maar dit was een XXL-groep. Het werd nog spannender als bleek dat de beschikbare tijd beperkt werd tot 2 uur.  Omdat het kader zo fel afwijkt van het gewoonlijke proces, heb ik behoorlijk getimmerd aan de aanpak. Maar waar een wil is, is een weg.  Even later  stonden 14 tafels, 140 zakjes LEGO, en evenveel deelnemers klaar aan de start. 1400 Vingers jeuken om te beginnen,  net zoals in een cliché cowboy-film alwaar deze laatste zijn revolver voor een duel dreigt te trekken. 

Deelnemers worden per team ingedeeld
De meesten begonnen al te bouwen nog voor het startsein :)

​Zoals elke keer startten we met enkele opwarmingsoefeningen. Die hebben als doel alle deelnemers op hun gemak te stellen, de blokken én het proces beter te leren kennen. De essent-medewerkers wisten nog niet allemaal even goed wat dit ging geven. Maar enthousiast waren ze in elk geval wel : het verbale volume stijgt, lichamen krommen zich voorovergebogen, blikken staan scherp en regelmatig wordt er gelachen. Tijdens de toonmomenten krijgen deelnemers een spontaan en oprecht applaus van de overige collega’s.  De essentmedewerkers zijn opgewarmd en bevinden zich in een flow : het punt waarbij creativiteit en leren tot zijn recht komt. Dat wil zeggen dat we klaar zijn voor het inhoudelijke werk.

Van opwarming naar de essentie van Essent

Letterlijk bouwen aan gedeelde visie

​Daarna schakelden we een versnelling hoger en doken we in het thema van de workshop: « hoe vertalen we de kernelementen van de bedrijfsvisie naar onze dagelijkse praktijk? » Op dat moment ontstaat er een heel eigen dynamiek. Net zoals bij olievlekken, groeit Individuele kennis naar een overkoepelend idee en visie die door de hele groep  wordt gedragen : de grote olievlek. 
​Een XXL-sessie met LEGO blokken vraagt om een gerichte aanpak. Bouwwerken werden live in beeld gebracht op een centraal scherm zodat ze plenair gedeeld en besproken konden worden. De groep in kwestie licht ze dan toe.  Geen enkel inzicht ging verloren voor ‘the morning after’.  Dit werd opgevangen door massa’s foto’s met kernwoorden die door deelnemers gedeeld werden op interne sociale media.

Input wordt gedeeld via sociale media

​We zagen die namiddag heel wat knappe verhalen en ideeën naar boven komen.   Er is hard gewerkt en output geleverd. Maar er is ook héél veel plezier gemaakt.  Nét wat een team als boost kan gebruiken aan het einde van een intensieve dag.

De tijd vloog en zonder dat we het door hadden kwamen we aan het einde. Van een namiddagdip was geen sprake, integendeel. Wat mij betreft hebben de medewerkers van essent hier een sterke vertaling neergezet van « work hard, play hard » .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hungry for more?

Honger is niet plezant. Tijd om daar iets aan te doen. Schrijf in op de nieuwsbrief en voed je brein met smaakvolle updates.